Ryż na mleku z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 torebka
  • mleko 2%

    1 l.
  • mleko w proszku

    3/4 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • truskawki

    200 gram
  • esencja waniliowa

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szklankę mleka zagotować z mlekiem w proszku i cukrem waniliowym. Następnie wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Mleko dolewać systematycznie, gotując już na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Na sam koniec dodać esencję.
2. Truskawki mrożone lekko odmrozić i zmiksować blenderem. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Do szklaneczki na przemian wlewać mleko, mus truskawkowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.01.2016 21:13
smakowicie wygląda
miodunka 23.03.2015 13:11
pyszna przekąska
Aleksandra/Olcia 23.03.2015 12:38
uwielbiam ryż na mleku
Adamorek 23.03.2015 12:24
fajny sposób podania
marenka 23.03.2015 10:24
Napewno smaczne:-)
Wafelek2601 23.03.2015 10:21
Wygląda bardzo apetycznie
usmiech 23.03.2015 10:04
ładnie wygląda
bertpvd 23.03.2015 09:58
fajne na lato :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat