Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ryż na mleku z truskawkami jest idealnym, letnim podwieczorkiem. Świetnie się także sprawdzi jako pożywne śniadanie, gdyż jest lekkostrawny, zdrowy i dodaje mnóstwo energii na początek dnia
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • truskawki

    800 gramów
  • ryż jaśminowy

    250 gramów
  • mleko 3,2%

    500 mililitrów
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
* w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%

 

Jagódka17
- Do dekoracjo deseru użyłam pokruszone ciasto szpinakowe - czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat