Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż gołąbkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 3 torebki
kapusta 1 główka
cebula biała 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gram
koncentrat pomidorowy 3/4 szklanka
kminek
sól
oliwa 2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż gołąbkowy

Kroki postępowania

1
Szatkujemy małą główkę kapusty i gotujemy w małej ilości wody, pod przykryciem. dodajemy odrobinę kminku.
W międzyczasie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, tak by był twardawy.
Krok 1 - Ryż gołąbkowy foto
2
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną w kosteczkę dużą cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy uprzednio zmielone mięso.
Podsmażamy wszystko razem i przyprawiamy pieprzem i kucharkiem.
Krok 2 - Ryż gołąbkowy foto
3
Mieszamy w dużym garnku ryż, mięsko i kapustę. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozcieńczony z 1/4 wody. Całość przyprawiamy solą do smaku, pieprzem i papryką chili.
Gotujemy mieszając przez około 20 minut.

Można przełożyć do naczynek żaroodpornych i zapiec.

Smacznego :)
Krok 3 - Ryż gołąbkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak