Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

  • pietruszka

  • por

  • koncentrat pomidorowy

  • mąka

  • olej do smażenia

  • jajko

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryba po grecku

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba po grecku foto
Składniki:
3 duże filety tilapii
4 marchewki
1/2 pietruszki
1/2 selera
1 por
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
olej
jajko, mąka i bułka tarta do panierowania

Dekoracja:
natka pietruszki, por, ziele angielskie

Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać 1/2 szkl wody, dodać koncentrat i przyprawy i dusić ok 20 minut.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Ryba po grecku foto
Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami. Dowolnie udekorować. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

ppaulina 29.09.2014 11:38
pyszna rybka
Megg 16.12.2013 10:32
uwielbiam taką rybkę, pycha
Barbara13 16.12.2013 10:03
Pysznie :)
kriko 16.12.2013 10:01
super rybka
Ola1984 16.12.2013 09:59
Pyszne danie Joasiu :)
Krzysztof15 16.12.2013 09:46
pyszna rybka
Olga_SK 16.12.2013 09:30
Moje ulubione danie, nie tylko w świątecznym czasie :)
as28 16.12.2013 08:36
uwielbiam rybe po grecku
iwi 16.12.2013 07:41
Fajnie przyrządzona rybka
marcia7 16.12.2013 01:26
ja robię bez pora

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat