Ryba pikantna po chińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • smalec

    4-5 łyżek
  • olej

    5-6 łyżek
  • woda

    3 łyżka
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżki
  • cebula dymka

    2 sztuki
  • ketchup

    2 łyżki
  • ocet

    2 łyżki
  • śledzie

    40-60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ryby wypatroszyć i natrzeć solą i imbirem, odstawić pod przykryciem na noc.
2. Sos: Wymieszać w misce wodę, maggi, ketchup, ocet, wódkę, wino białe lub czerwone wytrawne ( ja wolę czerwone), cebule dymki, chili pieprz cayenne Prymat,
3. Olej i smalec rozgrzać na patelni, dodać rybki i smażyć je ok 8-9 min na średnim ogniu, obracając kilka razy, zlać tłuszcz.
4.Do patelni (już bez tłuszczu) wlać wcześniej przygotowany sos i dusić na małym ogniu aż sos wyparuje. Między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Gdy już nam sos wyparuje, delikatnie przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca 6-7 min. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 25.05.2012 21:08
uwielbiam rybki :) mogłabym wypróbować każdy przepis z nią !
owca441 16.05.2012 18:01
swietna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat