Rustykalna tarta z gruszkami Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    225 g typ 500
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    140 g

nadzienie

  • gruszki

    5 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka

dodatkowo

  • cukier puder

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Składniki na ciasto umieścić w misie robota z nożami do siekania.
Wszystko połączyć, potem wyjąć z misy i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
Gruszki obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wymieszać w mące i cynamonie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na duży placek, na środku ułożyć cząstki gruszek ale tak aby zostawić trochę ciasta do założenia.
Posypać cukrem i wystające części ciasta założyć dookoła tak aby zachodziły na część gruszek.
Tak przygotowaną tartę przełożyć na blachę do pieczenia.
Tartę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdalenaIC 12.10.2016 19:34
Uwielbiam gruszki i takie tarty. Wspaniała propozycja :)
MałaMi89 11.10.2016 20:55
Ojj... kusi, kusi... ;)
Wiktoria29 11.10.2016 15:20
wygląda pięknie
ZEWA 11.10.2016 12:56
Dzięki, była pyszna :)
Justi2401 11.10.2016 12:07
Wygląda obłędnie, na pewno bym się skusiła :)
Mniam 11.10.2016 11:17
Świetna tarta, z chęcią zjadłabym kawałek :)
bietka 11.10.2016 11:16
smaczna tarta :)
Franciszek 11.10.2016 10:57
pyszne ciasto
sezamek 11.10.2016 10:40
lubię takie tarty
Krystyna32 11.10.2016 09:25
smaczna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat