Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z gruszkami Zewy
Składniki na ciasto umieścić w misie robota z nożami do siekania.
Wszystko połączyć, potem wyjąć z misy i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
Gruszki obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wymieszać w mące i cynamonie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na duży placek, na środku ułożyć cząstki gruszek ale tak aby zostawić trochę ciasta do założenia.
Posypać cukrem i wystające części ciasta założyć dookoła tak aby zachodziły na część gruszek.
Tak przygotowaną tartę przełożyć na blachę do pieczenia.
Tartę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną wystudzić i posypać cukrem pudrem.