Ruskie pierogi podsmażane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • żółtka

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka płaska
  • Farsz:

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • twaróg

    250 gr
  • cebula

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • margaryna do podsmażania

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • woda

    230 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ruskie pierogi podsmażane foto
Na stolnicę wysypać mąkę zrobić dołek dodać sól, jajko i zagnieść składniki. Następnie cały czas zagniatając powoli wlewać wodę i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2 - Ruskie pierogi podsmażane foto
Ziemniaki ugotować,przecisnąć razem z twarogiem przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.Dodać zrumienioną na margarynie cebulkę i doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem.
Krok 3 - Ruskie pierogi podsmażane foto
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką,wykroić szklanką kółka,nałożyć łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić.
Krok 4 - Ruskie pierogi podsmażane foto
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotujemy około 8 min od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjąć i ostudzić.
Krok 5 - Ruskie pierogi podsmażane foto
Ostudzone pierogi podsmażyć na złotu z obu stron na patelni.
Krok 6 - Ruskie pierogi podsmażane foto
Pierogi podajemy z zrumienioną na margarynie cebulką , kefirem lub maślanką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 06.04.2017 21:27
super danie :-).
IZABELA29 23.03.2017 19:54
Palce lizac
Madzai 20.03.2017 19:29
smaczne danie
pestka 29.10.2016 13:48
też takie lubię
smerfetka79 09.07.2016 00:03
ja ostatnio zjadłam- to było jedne z moich pierwszych w życiu:)
smerfetka79 08.07.2016 23:59
Super opisane, jak kiedyś pokocham ruskie to zajrzę tu ponownie:)
ilka01 18.02.2016 16:35
Pyszne pierogi
ben-ka 12.02.2016 17:51
Apetyczne, nie da się ukryć:)
Grazyna0211 20.09.2015 17:41
moje ulubione
strzelec02 16.08.2015 18:45
Smakowite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat