Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kg -
olej
1 łyżka -
sól do smaku
-
ziemniaki gotowane
30 dkg -
cebula
1 szt -
pieprz
do smaku -
majeranek
1 łyzeczka -
olej do smażenia
-
twaróg
1 (półtłusty)
Przepis i sposób przygotowania ruskie pierogi
Do miski z mąką wsypałam sól, dodałam olej i mieszając widelcem dolewałam wrzątek, aż zrobiła się jednolita kula. Wyjęłam ją na omączony blat i wyrobiłam elastyczne ciasto. Gdy ostygło do temperatury pokojowej wstawiłam je na pół godziny do lodówki .
Rozwałkowałam bardzo cienko , bez problemów- ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się klei, na dodatek nie rozkleja przy gotowaniu – wykrawałam krążki dużą szklanką, wraz z Córą napełniałyśmy farszem i sklejałyśmy.
Gotowałam w osolonym wrzątku, ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze (0)