Ruskie krokiety

Ruskie krokiety

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na naleśniki

  • mąka pszenna

    200 g
  • mleko

    250 ml
  • jajko

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    2 łyzki

Na farsz

  • twaróg

    150 g
  • ziemniaki

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • boczek wędzony

    200 g
  • ząbek czosnku

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Ponad to

  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jaja

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
2.
Do mąki dodajemy mleko, wodę i jajko, sól i cukier. początkowo ciasto będzie rzadkie. Odstawiamy je na 20 min aby mąka nasiąknęła, w. tedy zgęstnieje. Naleśniki smażymy na suchej patelni, powinno nam wyjść ok. 10 szt.
3.
Naleśniki nadziewamy farszem, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na !złoty kolor.Przed podaniem osączyć na ręczniku papierowym. Smacznego
Joanna Kryla
Szybsze i w wykonaniu niż pierogi. Polecam osobom, które nie lubią ich kleić, doskonale komponują sie z czerwonym barszczykiem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat