Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem Black & White
Kroki postępowania
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
400ml śmietany 30%
Do garnka wsypujemy cukry, mąkę, wbijamy żółtka i stopniowo dolewamy mleko - energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Całość nastawiamy na gaz i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń - odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy tak dlugo by było puszyste, następnie stopniowo dodajemy budyń. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach.
250 gram mascarpone
100ml śmietana 30%
2 łyżki kakao
cukier puder do smaku
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (wedle uznania) oraz kakao. Następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i mieszamy.