Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy i odstawiamy do lodówki na 2 godzi.
Po tym czasie ciasto wałkujemy tak jak na pierogi. Wycinamy paski i owijamy nimi specjalne foremki do rurek. Jedną połowę ciasta owiniętego o foremkę maczamy w białku i cukrze. Rurki układamy na blaszce i pieczemy około 15 min w 180°C.
Po upieczeniu i przestudzeniu środek napełniamy kremem.
Końcówki maczamy w polewie i kokosie.
KREM:
Mleko gotujemy. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite jajka wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy. Ucieramy masło i powoli dodajemy budyń jajeczny. Najlepiej masę ucierać drewniana pałką, gdyż jest ona bardzo delikatna.
Rurki nabijam masą za pomocą worka cukierniczego.