Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki serowo-budyniowe

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 rulon
mleko 400 ml
budyń śmietankowy 1 sztuka
olej do smarowania
jaja 1 sztuka
sezam do smaku
kardamon do smaku
cukier brązowy do smaku
cynamon do smaku
skórka cytrynowa do smaku
cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
twaróg 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki serowo-budyniowe

Kroki postępowania

1
1. Aby zrobić rurki potrzebne nam foremki, a jeżeli ich nie mamy trzeba je zrobić samemu. Potrzeba będzie odrobiny folii aluminiowej :) Folię składamy na kilka części tak aby była twardsza i zwijamy w rurkę.
Krok 1 - Rurki serowo-budyniowe foto
2
2. Ciasto francuskie rozwijamy, i lekko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Kroimy na paski i nawijamy na rurki, które zrobiliśmy. Warto rurki posmarować odrobiną oleju.
Krok 2 - Rurki serowo-budyniowe foto
3
3. Na blaszkę albo kratkę z piekarnika kładziemy folię i smarujemy ją olejem. Na folię kładziemy nawinięte na rurki ciasto. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Krok 3 - Rurki serowo-budyniowe foto
4
4. Zapiekamy około 20minut w 200stopniach. Sprawdzamy czy od spodu też się upiekły, jeżeli nie odwracamy na drugą stronę i jeszcze 5 minut pieczemy. Środki wyciągamy dopiero kiedy rurki przestygną.
Krok 4 - Rurki serowo-budyniowe foto
5
5. Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu zmniejszając proporcje mleka w jakim go rozpuszczamy. Jeżeli na opakowaniu jest 500ml, my korzystamy z 380-400ml mleka. Odstawiamy do przestygnięcia.

6. Ser rozgniatamy dokładnie lub mielimy.
Krok 5 - Rurki serowo-budyniowe foto
6
7. Łączymy ser z budyniem, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz przyprawy (kardamon i cynamon) oraz otartą skórkę cytrynową (można wykorzystać gotową przyprawę do sernika). Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Rurki serowo-budyniowe foto
7
8. Rurki napełniamy masą za pomocą szprycy i wstawiamy do lodówki na około 20-30minut.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Rurki serowo-budyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 17.07.2015 15:01
Jak ładnie Ci wyszły...
Wacław 12.04.2014 10:41
świetne,poprosze o jedną ;-)
IKrakowianka 21.11.2013 16:39
wyglądają przepysznie
adelajda 15.06.2013 21:26
smakowicie wyglądają i na pewno tak smakują
Stenka 13.05.2013 07:48
pięknie wyglądają, batdzo lubię
artur7 08.05.2013 21:33
moje ulubione super
rjustysia 07.05.2013 09:44
Super pomysł jak poradzić sobie nie mając foremek! Ja bym chyba na to nie wpadał. A rurki fantastyczne oczywiście :)
tomek18 18.03.2013 17:33
pyszne słodkości
Dorota37 15.03.2013 11:01
Pięknie wyglądają. Biedrony mnie zachwyciły :-)
Ada-Gaba 04.03.2013 07:02
wyglądają przepysznie
MAR3STA 01.03.2013 19:32
świetne rurki
pycia9 24.02.2013 09:37
superowy przepis
Monika58 22.02.2013 16:39
uwielbiam rurki :)
Anitapaj 21.02.2013 11:07
genialne!
Wacław 21.02.2013 10:01
wysmienite i na pewno smaczniejsze od sklepowych :)
Botwinka 21.02.2013 07:04
bardzo smacznie wyglądają :)
ONY_za_kare 20.02.2013 22:15
Ale pysznie :) aż biedroneczki widzę się zleciały :P
mysza75 20.02.2013 18:53
Świetny i szybki przepis :-)
miszelka 20.02.2013 12:53
piękne
wyattearp 20.02.2013 08:27
fajny pomysł
fotoviderek 19.02.2013 22:15
Pyszne, słodkie rureczki. Mniam :)
pajbek 19.02.2013 21:37
Smaczne, już nie wspomnę o tych biedroneczkach :-)
Klausia 19.02.2013 19:45
genialne w smaku ;) biedronki dodają im uroku ;)
Alex_M 19.02.2013 18:33
swietne!
V_kuchareczka 19.02.2013 18:07
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak