Rurki drożdżowe z kremem budyniowym

Rurki drożdżowe z kremem budyniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mleko

    0.5 szklanki
  • drożdże

    4 dkg
  • mąka

    2.5 szklanki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    szt
  • Krem:

  • budyń waniliowy

    opakowanie
  • margaryna palma

    0.5 kostki
  • sok z cytryny

    łyżka
  • DODATKOWO:

  • olej

  • jajko

    szt
  • cukier

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać, w ciepłym rozpuścić drożdże. Ze wszystkich składników wraz z drożdżami rozpuszczonymi w mleku zagnieść jednolite ciasto,odłożyć do wyrośnięcia. W tym czasie każdą metalową rurkę moczyć w oleju (ja wlałam go trochę do małej miseczki),później posypać mąką. Ciasto rozwałkować,wycinać długie wąskie paski i zwijać na rurki. Rurki położyć na natłuszczonej formie,włożyć do piekarnika nastawionego na 70 stopni i czekać aż podrosną. Kiedy tak się już stanie,posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać cukrem i piec w 180 stopniach aż osiągną złoty kolor.
Krem:
Margarynę utrzeć z sokiem z cytryny. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, Zimny utrzeć z masłem. Ostudzone rurki nabijać kremem. Włożyć do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

16.06.2014 16:16
bardzo dobre

Ola1young

14.02.2014 17:29
bardzo apetyczne rurki

Michał2

30.01.2014 16:09
smacznie wyglądają

Bernadeta1

15.07.2013 11:00
pyszne takie rurki z kremem

Renata22

13.07.2013 10:55
napracowałaś sie przy nich pewnie;) ale chyba warto!

Ada-Gaba

04.04.2013 10:20
ale pyszności

hahanka

16.01.2013 21:25
wyglądają przepysznie

jozefinach

18.12.2012 18:16
Piękne rurki, skonsumowałabym je z wielką ochotą.

Rafał10

08.12.2012 08:11
mniam ! coś dla małych łakomczuszków :)

Joanna108

29.11.2012 19:58
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat