Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różyczki Karnawałowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 6 sztuk
mąka 2 szklanki
śmietana 2/3 szklanki
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
rum 1 kieliszek
białko 1 sztuka
smalec 2 kostki
cukier puder 1 szklanka
konfitura

Przepis i sposób przygotowania na: Różyczki Karnawałowe

Zamiast rumu może być również inny alkohol. 2 kostki smalcu (ok. 1 kg). 1 szklanka cukru pudru do dekoracji, konfitura może być dowolna.

Przygotowanie:

1. Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, łyżeczki masła i alkoholu zagniatamy pulchne ciasto.

2. Cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o trzech różnych średnicach, np. 5 cm, 4 cm i 3 cm. Każdy krążek nacinamy w pięciu miejscach. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego, na środku przyciskając palcem, aby się skleiły.

3. Różyczki smażymy w głębokim tłuszczu za złoto. Osączamy, przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, środki zdobimy konfitura.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak