Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki cappuccino

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 300 g
cukier 100 g
orzechy włoskie 50 g
orzechy laskowe 50 g
żółtko jajek 2 szt
masło miękkie 200 g
cappuccino waniliowe 2 łyżki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta

Do posypania

cukier drobny 2 łyżki
cappuccino waniliowe 1 łyżka

Porada

Po upieczeniu ciastka są bardzo kruche, dlatego pozwalamy im chwilę ostygnąć na blaszce i dopiero zdejmujemy. Gdy całkiem ostygną robią się twarde, a po 2 dniach znowu miękną i rozpływają się w ustach. Dobrze je upiec na 2-3 dni przed przyjęciem.

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki cappuccino

Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puch, orzechy ścieramy na drobne wiórki, mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, robimy wgłębienie.
Utartą masę maślano-żółtkową wkładamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki , zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałeczek i kroimy tak jak kopytka. Z każdej porcji formujemy wałeczek na końcach cieńszy i zaginamy jak rogalik.
Ciasteczka układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 *C.
Po wyjęciu blaszki z piekarnika pozostawiamy ciastka na 5 minut i dopiero zdejmujemy.
Cukier mieszamy z proszkiem cappuccino i obtaczamy jeszcze ciepłe ciasteczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 02.07.2017 10:26
Pyszne ciasteczka
benka 02.07.2017 09:00
Proszę bardzo, ciasteczka rzeczywiście przepyszne, na jednym nigdy się nie kończy :)
Róża1 02.07.2017 08:51
superowe !!!!!!!!! poproszę do kawusi ona dzisiaj :-) , po za tym zabieram przepis :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak