Rozetki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    1,5 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • wanilia

    1 laska
  • cukier

    3 łyżki
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia wlać mleko, jajka, spirytus dodać cukier, sól i wymieszać mikserem. Wanilię przekroić na pół, wyjąć miąższ dodać do masy (szczerze mówiąc ten etap można śmiało pominąć, gdyż w tym przypadku wanilii aż tak nie czuć). Następnie dodać mąkę i znów zmiksować. Olej rozgrzać w naczyniu (najlepiej szerokim) włożyć do niego specjalne urządzenie do rozetek i rozgrzać je w oleju. Po około 2 minutach wyjąć urządzenie i zanurzyć w cieście (3/4 wysokości urządzenia) do czasu, aż przestanie syczeć. Wyjąć i zanurzyć w oleju. Ciasto powinno bez problemów odchodzić od urządzenia, a jeśli będzie miało opór pomóc mu widelcem. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 27.05.2015 10:42
smak dzieciństwo
atort111 23.03.2015 07:50
smaczne ciacha
Barbara13 26.01.2015 22:09
świetne :) właśnie takiego przepisu szukałam bo gdzieś mi się zapodział a sprzęt mam :)
DorotaZ 26.01.2015 18:57
Moja mama tez takie robiła kiedy byłam dzieckiem:) Czas odświeżyć stare przepisy:)
Renata9 26.01.2015 17:58
może się skuszę na ich zrobienie, pamiętam dawno, dawno temu robiłam takie
Bernadeta1 26.01.2015 16:43
smaki dzieciństwa, pyszne ciasteczka
marzut 26.01.2015 16:28
super przepis :)
Agnieszka-87-25 26.01.2015 15:41
mniam ale pychotki
Pyszota 26.01.2015 15:11
super przepis
Kuchnia Marty 26.01.2015 14:35
Super przepis! A rozetki pięknie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat