Rosołek wg Anety

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    1 kg
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • natka pietruszki

  • kostki rosołowe

    2 szt
  • makaron nitki

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rosołek wg Anety foto
Zalać ok. 3,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Po około 30 minutach dodać części rosołowe kury i dalej gotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, starannie wypłukać i przełożyć do salaterki. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić natkę pietruszki, opaloną cebulę oraz obrane warzywa. Przykryć i gotować wolniutko 1,5 – 2 godziny, aby rosół tylko „pyrkał”, i im wolniej, tym lepiej.
Krok 2 - Rosołek wg Anety foto
W drugim garnku gotujemy wodę wcześniej osoloną. Do gotującej wody wrzucamy makaron i gotujemy do momentu kiedy zmięknie makaron.
Krok 3 - Rosołek wg Anety foto
Gdy minie wyznaczony czas, spróbować rosół i ocenić, jak mocno go przyprawić. Na ogół wystarczy trochę soli i odrobina pieprzu. Podawać z makaronem, posiekaną natką pietruszki i plasterkami marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 02.12.2012 11:52
najlepszy :)
alaaa 08.07.2012 20:48
ach te rosołki,pycha
kuklik 19.06.2012 21:30
niedzielne danie
ewaa 02.06.2012 21:41
super
rutynka 30.05.2012 11:09
extra
misia53 07.05.2012 11:55
Smacznie wygląda i takie żółciutkie ma oczka.......

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat