Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
cielęcina
800 g (z kością) -
udka kurczaka
2 szt. -
skrzydełka kurczaka
2 szt. -
nóżki kurczaka
1 - 2 szt. -
włoszczyzna
-
cebula biała
1 szt. -
borowiki suszone
2 szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
-
sól i pieprz
DODATKI
-
makaron nitki
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zbieramy powstały "szum".
KROK 2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem. Marchewkę, seler, pietruszkę, por i kawałaek kapusty włoskiej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z suszonymi borowikami, przypieczoną cebulką, listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Rosół gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a całość nabierze intensywnego smaku i aromatu.
KROK 3. Gotowy rosół doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się