Rolowany Boczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

    4 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • papryki słodkiej

    2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    4 łyżeczki
  • boczek

    1,5 kg
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolowany Boczek foto
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać mięso przyprawami: 3 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka majeranku, dodać musztardę i olej. Mięso dokładnie natrzeć z każdej strony.
Płat boczku zwinąć mocno w roladę i związać sznurkiem przez całą długość.
Krok 2 - Rolowany Boczek foto
Mięso przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wędlinę natrzeć 1 łyżeczką czosnku granulowanego i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Posypać 1 łyżeczką soli i pieprzu.
Krok 3 - Rolowany Boczek foto
Włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 2 godz. (w zależności jak duży jest boczek). Wędlinę ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 11.02.2014 21:58
smaczne:))
Mniam 10.02.2014 17:27
Taki domowy jest przepyszny.
andrej 10.02.2014 17:25
Uwielbiam boczek
Milka100 10.02.2014 15:09
wyśmienity boczek
dodi 10.02.2014 14:34
wspaniały!!!!
Janina 10.02.2014 13:50
Wspaniałe swojskie wyroby;)
sasanka 10.02.2014 13:29
Bardzo lubię taką domową "wędlinkę" :) do tego troszkę ćwikły i można zajadać
agnieszka131919 10.02.2014 13:27
na pewno bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat