Przepis i sposób przygotowania na: ,,Rolo-coś \"
Kotlety schabowe i pierś z kurczaka rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa tak by były jak najcieńsze .
Ułożyć obok siebie szynkę ( tak by utworzyć jeden duży płat. Na to położyć kotlety schabowe , a na nich pierś z kurczaka. Posolić i popieprzyć. Posypać warstwa kopru. Na koper wyłożyć ugotowany ryż .A na niego wymieszaną pokrojoną paprykę .
Delikatnie zawinąć roladę ( nie przejmować się tym , że część ryżu przy zwijaniu wypada ) .Obwiązać nicią do mięs tworząc na roladce siatkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladę na rumiano z obu stron. Przełożyć razem z tłuszczem do garnuszka .Na patelnię wlać 2 szklanki wody , zagotować i przelać do mięsa .
Dusić na małym gazie ok 1 godziny .Wyjąć mięso i delikatnie usunąć nitki. Pokroić na porcje pod skosem. Wywar z duszenia mięsa zaprawić sosem jasnym do pieczeni do smaku i gęstości. Można dodać trochę słodkiej śmietanki.