Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z łososia z serem feta i szpiankiem duszonym na oleju rzepakowym
Szpinak płuczemy i rozrywamy na małe kawałki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wsypujemy liście szpinaku. Dusimy aż liście stracą jędrność. Przyprawiamy odrobiną białego pieprzu. Studzimy.
Ser feta i chrzan wkładamy do wysokiego pojemnika i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
Na ułożone plastry łososia wykładamy uduszony szpinak. Rozprowadzamy po całości, równą warstwą. Na niego wykładamy zmiksowany ser feta i rozsmarowujemy. Pomagając sobie folią, ścisło zwijamy roladę a końce podwijamy pod spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy pokrojone w plastry i ułożone na kawałkach ugotowanego na twardo jajka. Na półmisek dodatkowo układamy połówki cytryn.