Roladki z kurczaka.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roladki

  • pierś z kurczaka

    450g
  • boczek wędzony

    100g
  • mozzarella

    100g
  • pieczarki

    100g
  • żółta papryka

    100g

Pozostałe

  • ryż brązowy

    200g
  • sałatka szwedzka

    150g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z kurczaka. foto
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na kilka części i lekko rozbijamy. Odrobinę przyprawiamy (sól, pieprz) i zostawiamy na kilka minut.
Krok 2 - Roladki z kurczaka. foto
W tym czasie obieramy pieczarki, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę. Z papryki usuwamy nasiona, dokładnie myjemy i kroimy w długie paski. Boczek kroimy w nieduże plastry - to samo robimy z serem.
Krok 3 - Roladki z kurczaka. foto
Na kurczaku układamy nasze dodatki (w odpowiednich proporcjach) i dokładnie zwijamy całą roladkę, tak aby ser nie rozpłynął się po patelni w trakcie smażenia.
Krok 4 - Roladki z kurczaka. foto
Roladki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (ja użyłam do tego łyżki oleju) przez kilkanaście minut, pod przykryciem - do zarumienienia.
Krok 5 - Roladki z kurczaka. foto
Usmażone roladki podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja wybrałam ryż i sałatkę z ogórków.
osiemnasciedni
Osobiście do roladek dodałam odrobinę wędzonego boczku i sera mozzarella (miałam w lodówce - a zwyczajnie nie chciałam, żeby się zmarnowało), przez co zwiększyła się kaloryczność potrawy... i już nie jest w pełni dietetyczna. :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiaw 06.08.2014 15:06
Polecam!. Roladki smakują bardzo dobrze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat