Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z kurczaka.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Roladki

pierś z kurczaka 450g
boczek wędzony 100g
mozzarella 100g
pieczarki 100g
żółta papryka 100g

Pozostałe

ryż brązowy 200g
sałatka szwedzka 150g

Porada

Osobiście do roladek dodałam odrobinę wędzonego boczku i sera mozzarella (miałam w lodówce - a zwyczajnie nie chciałam, żeby się zmarnowało), przez co zwiększyła się kaloryczność potrawy... i już nie jest w pełni dietetyczna. :)

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka.

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na kilka części i lekko rozbijamy. Odrobinę przyprawiamy (sól, pieprz) i zostawiamy na kilka minut.
Krok 1 - Roladki z kurczaka. foto
2
W tym czasie obieramy pieczarki, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę. Z papryki usuwamy nasiona, dokładnie myjemy i kroimy w długie paski. Boczek kroimy w nieduże plastry - to samo robimy z serem.
Krok 2 - Roladki z kurczaka. foto
3
Na kurczaku układamy nasze dodatki (w odpowiednich proporcjach) i dokładnie zwijamy całą roladkę, tak aby ser nie rozpłynął się po patelni w trakcie smażenia.
Krok 3 - Roladki z kurczaka. foto
4
Roladki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (ja użyłam do tego łyżki oleju) przez kilkanaście minut, pod przykryciem - do zarumienienia.
Krok 4 - Roladki z kurczaka. foto
5
Usmażone roladki podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja wybrałam ryż i sałatkę z ogórków.
Krok 5 - Roladki z kurczaka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 06.08.2014 15:06
Polecam!. Roladki smakują bardzo dobrze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak