Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z serem i ogórkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 5 plastrów
żółty ser 5 plastrów
ogórek konserwowy 2 sztuki
sól
pieprz
lutenica
sos
kostka rosołowa
cebula biała
mąka łyżka
masło klarowane łyżka
kolendra
woda 1 (ciepła)
wino białe półsłodkie 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z serem i ogórkiem

Plastry schabu cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Każdy płat mięsa rozkładamy i smarujemy z jednej strony Lutenicą. Pozostawiamy tak mięso na 30 minut. Po tym czasie na każdy płat kładziemy po plastrze sera i kawałku (słupku) ogórka. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Odstawiamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło, wówczas nie potrzebne nam będą wykałaczki czy też sznurek. Na patelnię wylewamy olej, tak aby cała jej powierzchnia była zakryta. Obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony.Przekładamy do płytkiego garnka. Na tej samej patelni lekko podsmażamy posiekaną cebulę. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa.

Na czystej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Podsmażamy aż lekko zbrązowieje i zalewamy wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Dolewamy wino. Chwilę gotujemy i zalewamy sosem roladki. Wsypujemy grubo posiekaną kolendrę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie obracamy mięso w sosie. Podajemy na ciepło pokrojone w skośne kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak