Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

5.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

schab bez kości
1/2 kg
papryka czerwona
1/2 szt
ser feta
90 g
pomidory suszone Smak
kilka szt

Przyprawy

sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat

Dodatkowo

cebula
1 szt

Porada

Nieco odchudzona wersja obiadowa. W roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

Kroki postępowania

1
Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i roztartą w dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 1 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
2
W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm.
Krok 2 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
3
Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
Krok 3 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
4
Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 13.08.2016 18:40
warto zrobić z tym nadzieniem
Poison1988 22.01.2016 08:10
wyglądają super :)
Barbara13 21.01.2016 22:50
Bardzo pyszne mięsko
Pani Domu 21.01.2016 17:24
pysznie nadziane
wwwiolka 21.01.2016 14:20
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 21.01.2016 12:19
Pyszny obiad
Malinka 21.01.2016 10:33
Idealna i bardzo smaczna propozycja obiadowa :)
gosia56 21.01.2016 09:53
Super roladki;)
Stenka 21.01.2016 09:52
smaczna propozycja
agaK. 21.01.2016 09:29
Super wyglądają.
Aleksandra/Olcia 21.01.2016 09:29
pyszne na obiad,a nawet po przestudzeniu na kanapki
Małgorzata Pin 21.01.2016 09:24
Bardzo smaczne roladki.
Ewelina1991 21.01.2016 09:09
pyszne mięsko
bietka 21.01.2016 08:50
smaczne roladki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak