Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • schab bez kości

    1/2 kg
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • ser feta

    90 g
  • pomidory suszone Smak

    kilka szt

Przyprawy

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

Dodatkowo

  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i roztartą w dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm.
Krok 3 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
Krok 4 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
MałaMi89
Nieco odchudzona wersja obiadowa. W roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

w mojej kuchni 13.08.2016 18:40
warto zrobić z tym nadzieniem
Poison1988 22.01.2016 08:10
wyglądają super :)
Barbara13 21.01.2016 22:50
Bardzo pyszne mięsko
Pani Domu 21.01.2016 17:24
pysznie nadziane
wwwiolka 21.01.2016 14:20
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 21.01.2016 12:19
Pyszny obiad
Malinka 21.01.2016 10:33
Idealna i bardzo smaczna propozycja obiadowa :)
gosia56 21.01.2016 09:53
Super roladki;)
Stenka 21.01.2016 09:52
smaczna propozycja
agaK. 21.01.2016 09:29
Super wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat