Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
perliczka
1,5 kg -
czosnek
2 ząbki -
Majeranek suszony Prymat
do smaku -
sól
do smaku -
boczek parzony
6 plastry
Przepis i sposób przygotowania Rolada z perlicy
rozłożyć na stole, zgrubienie mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w paski parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladą, owinąć w folię aluminiową.Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 150 stopni około 45 minut.Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.Smacznego!
Komentarze (1)