Rolada z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    2 kg
  • pieczarek

    300 g
  • mięsa mielonego

    200 g
  • sól i pieprz

  • przyprawa do kurczaka

    1 opak
  • jajka

    2 szt
  • natka pietruszki

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada z kurczaka foto
Kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, oddzielić kości od mięsa, dobrze obsypać mięso i skórę przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Pieczarki umyć, osączyć,pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu w całości. Natkę pietruszki umyć, osączyć, pokroić. Do miski przełożyć mięso mielone, ostudzone pieczarki, sól i pieprz. Dodać jajka i pokrojoną natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać. Farsz równomiernie rozłożyć na mięsie drobiowym i skórze.
Krok 2 - Rolada z kurczaka foto
Zwinąć dobrze roladę drobiową, włożyć w siatkę i przełożyć do rękawa do pieczenia.
Krok 3 - Rolada z kurczaka foto
Przełożyć roladę na brytfannę, włożyć do nagrzanego do 190 stop.piekarnika piec ok. 70 minut.
Wyjąć roladę, ostudzić
Krok 4 - Rolada z kurczaka foto
Ostudzoną roladę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ElizaT 08.08.2012 09:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat