Rolada z kremem orzechowym

Rolada z kremem orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Rolada:

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • mąka

    3 łyżki
  • Krem:

  • jaja

    2 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • margaryna

    25 dkg
  • orzechy mielone

    szklanka
  • kakao

    łyżka
  • DODATKOWO:

  • cukier puder

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rolada:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, ubijać dalej dodając powoli mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszane razem. Wylać ciasto na natłuszczoną brytfannę. Piec do "suchego patyczka" w 180 stopniach. Gorący biszkopt zwinąć szmatką w roladę.

Krem:
Jaja ubic na parze z cukrem, osobno utrzeć margarynę,dodać masę jajeczną do utartego masła po czym wsypać zmielone orzechy i dodać płaską łyżkę kakao. Gotowy krem dać na 15 minut do lodówki (odłożyć jedną łyżkę) po czym rozsmarować na roladzie biszkoptowej. Zwinąć roladę i górę ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem, posypać delikatnie cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 06.02.2016 13:56
pyszna rolada
adelajda 22.02.2014 17:13
dobra roladka :)
KasiaK90 22.02.2014 15:46
uwielbiam takie! szczególnie z kremem na parze
agnieszka214 22.02.2014 12:53
bardzo pyszny pomysł
halina17 22.02.2014 12:48
Lubię roladę.
Krzysztof15 22.02.2014 12:39
super roladka
Agata3 22.02.2014 12:38
znakomita ta rolada :)
AZgotuj 22.02.2014 11:38
smaczna, orzechowa najlepsza:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat