Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z dżemem aroniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z dżemem aroniowym

Przygotowujemy ciasto: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i ubijamy do czasu aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do czasu aż masa będzie jednolita.Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu od placka odrywamy papier, ciasto przekładamy na czysty, suchy i oprószony cukrem pudrem ręcznik, zawijamy i odkładamy po wystudzenia. Przygotowujemy masę: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem a następnie dodajemy dżem /jeśli jest twardo możemy go najpierw zmiksować blenderem/ i dokładnie mieszamy. Zimne ciasto odwijamy, smarujemy masą śmietanowo-dżemową, ponownie zwijamy i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinkę. Oprószamy na wierzchu cukrem pudrem. Zamiast dżemu aroniowego możemy użyć dowolnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 27.12.2012 17:55
extra
parysek10 24.12.2012 11:35
poezja
Marta1986 23.12.2012 23:30
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak