Przepis i sposób przygotowania na: Rolada waflowa
3 wafle do przekładania - wyjdą trzy rolady
galaretka, a najlepiej trzy w różnych kolorach (po pół paczki albo mniej nawet)
MASA CZEKOLADOWA
2 szkl wody
1 szkl cukru
4 łyżki kakako
4 paczki herbatników
MASA RAFAELLO
kostka masła
1 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
10 dkg wiórek kokosowych
10 łyżek gorącego mleka
Sposób przygotowania:
Galaretkę trzeba przygotować wcześniej, żeby stężała.
Potem przygotowujemy masę rafaello: masło ucieramy z cukrami, wiórki sparzamy mlekiem, studzimy i mieszamy z masłem.
Teraz masa czekoladowa: zagotować wodę z cukrem i kakao, dodać zmielone w maszynce herbatniki, zgasić ogień, mieszać.
Teraz działamy szybko: na każdym waflu rozsmarowujemy ciepłą masę czekoladową (wafel ma zmięknąć, bo będziemy go zwijać). Teraz każdy wafel smarujemy masą kokosową. Na koniec wzdłuż jednego brzegu każdego wafla układamy pasek z galaretki (galaretek) i zawijamy wafel tak by pasek galaretki znalazł się w środku rolady.