Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada w sosie grzybowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka podwójna 1 szt
przyprawa uniwersalna do smaku

Farsz

łopatka bez kości 60 dag
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 pęczek

Sos grzybowy

grzyby leśne 30 dag
grzyby suszone 3-4 szt
cebula biała 1 szt
przyprawa uniwersalna do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Porada

Możemy użyć mrożonych grzybów pod warunkiem że sok który puszczą po rozmrożeniu dodamy do sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Mięso z piersi kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Po osuszeniu rozbijamy cienko tłuczkiem i posypujemy przyprawą do smaku.
Krok 1 - Rolada w sosie grzybowym foto
2
Łopatkę wieprzową mielimy maszynką o średniej grubości, następnie dodajemy jajko , bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawy oraz posiekana natkę pietruszki i wyrabiamy najlepiej ręką na jednolitą masę.
Krok 2 - Rolada w sosie grzybowym foto
3
Na płacie rozbitego mięsa drobiowego układamy farsz wieprzowy i zwijamy roladę. Jeśli mamy obawy że rozpadnie nam się podczas dalszego przygotowywania możemy ją związać bawełnianą nicią.
Krok 3 - Rolada w sosie grzybowym foto
4
Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy przygotowana roladę z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Krok 4 - Rolada w sosie grzybowym foto
5
Gdy zrumienimy mięso dodajemy pokrojone drobno grzyby leśne oraz obrana i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się podsmażą dolewamy wodę i dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na wolnym ogniu.
Krok 5 - Rolada w sosie grzybowym foto
6
Po uduszeniu wyciągamy mięso aby pooddychało a w tym czasie sos zagęszczamy mąką zmieszaną z trochę wody, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Mięso kroimy na kawałki, układamy na półmisku, następnie polewamy sosem grzybowym i posypujemy posiekana natką pietruszki.
Krok 6 - Rolada w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dża 10.05.2015 16:08
Jestem pewna, ze to bardzo smaczny kawałek mięsa.
mirosława4 10.05.2015 15:52
smaczny obiad
Aannkaa82 10.05.2015 15:29
Smakowity obiadek
tomek18 10.05.2015 15:18
pyszne mięsko :)
Łukasz15 10.05.2015 14:41
Bardzo apetyczna
Czarnula666 10.05.2015 14:30
Smaczna rolada ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak