Rolada śmietanowa z bananami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • cukier

    6 lyżek
  • woda

    80 ml
  • olej

    45 ml
  • kakao

    4 łyzki

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    250 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • banan

    2 szt

Polewa

  • masło

    1/4 kostki
  • cukier

    6 łyżek
  • kakao

    3 łyzki
  • mleko

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, olej, wodę oraz mąkę i kakao. Ciasto wlewamy na natłuszczoną wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę dołączoną do piekarnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, nakładamy nowy i zwijamy jak w roladę. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy na papierze i smarujemy cienką warstwą śmietany. Na środku rolady układamy wzdłuż banany i przykrywamy masą śmietanową i zwijamy roladę. 3. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy roladę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aby rolada stężała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:38
pyszny deser :)
Mniam 29.06.2017 12:37
Bardzo smakowita rolada :)
Madzai 29.06.2017 11:47
Pysznie wygląda :)
Ola1984 29.06.2017 11:39
Fajnie się prezentuje :)
Patrycja33 29.06.2017 10:28
wygląda cudownie!
olkaaa 29.06.2017 10:13
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat