Rolada piernikowo-żurawinowa

Rolada piernikowo-żurawinowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczą. W święta możemy zaskoczyć tym ciastem naszych gości. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jaja

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki

Galaretka żurawinowa:

  • żurawina

    20 dag
  • pomarańcze

    1 sztuka
  • cytryna

    0.5 sztuki
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki
  • woda

    80 mililitrów

Polewa:

  • czekolada gorzka

    25 gramów
  • śmietana kremowa 30%

    60 mililitrów
  • schłodzone masło

    1 łyżeczka

Pozostałe:

  • śmietana kremowa 36%

    350 mililitrów
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Jajka dobrze, żeby miały temperaturę pokojową.

Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, a następną porcję cukru, jak poprzednia się rozpuści.

Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu.

Blaszkę o wymiarach 29x36 wykładam papierem do pieczenia.

Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia.

Galaretka:

Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańcze obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny, ale zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego soku żurawinowego i rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca.

Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Polewa:

Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę.

Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję cząstki pomarańczy i dalej przesmażam. Roladę dekoruję pomarańczami, żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 21:34
Oryginalny pomysł na świąteczne ciasto. Szczególnie podoba mi się sposób przygotowania galaretki.

Babeczka35

29.01.2019 14:59
Smakowicie.

Bożena Matuszczyk

10.01.2019 11:50
Bajeczna i kusząca, aż ślinka pociekła.;)

bietka

10.01.2019 10:22
Ależ ona musi być pyszna : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat