Ifa

Rolada mięsna z zielonym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • karkówka wieprzowa

    1 kg (bez kości)
  • Owoc jałowca cały Prymat

    10 kulek
  • kardamon

    4 ziarna
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
  • sos sojowy

    1-2 łyżki

Farsz

  • por

    1 cały
  • zielony groszek

    100 g (np. mrożony)
  • masło

    do smażenia

Do zapieczenia

  • cebula biała

    3
  • bulion

    1/2 szklanki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Karkówkę rozkrój w miarę cienko na duży prostokąt lub kwadrat. Płat mięsa można dodatkowo rozbić tłuczkiem.

2. Ziarna jałowca, kolendry, gorczycy i środki z kardamonu włóż do młynka (do mielenia kawy) i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj też sól, pieprz i olej. Wymieszaj dobrze. Ma powstać pasta. Tą pastą nasmaruj mięso od wewnątrz.

3. Pora wymyj, pokrój na 4 części. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i smaż go aż się lekko zeszkli, dorzuć groszek i chwilkę razem duś. Odstaw do przestudzenia.

4. Na cały płat mięsa wyłóż farsz i zroluj je dosyć ciasno. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką. Z wierzchu natrzyj resztą pasty z przyprawami i sosem sojowym.

5. Cebulę obierz i pokrój w pióra, przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebulę połóż mięso, wlej też bulion i wino. Mięso zapiekaj najpierw przez 30 minut w 180 st. C i pod przykryciem, a potem zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz je ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę a mięso ostrożnie polej sosem.

6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. Potem pokrój w dowolnej grubości plastry. Podawaj z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.04.2015 08:37
ładnie wygląda
monikaT83 08.04.2015 20:32
rewelacyjnie przygotowane mięsko!
Barbara777 08.04.2015 17:56
cudnie wygląda
wyattearp 08.04.2015 13:49
smakowite mięsiwo
ania2610 08.04.2015 12:42
roladka pięknie się prezentuje!
monia2005 08.04.2015 12:30
wygląda obłędnie :-)
Róża1 08.04.2015 10:43
wspaniale się prezentuje :-)
paulina2157 08.04.2015 10:33
pyszna taka roladka
dollce 08.04.2015 10:27
wygląda super ;)
kloruś 08.04.2015 10:15
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat