Przepis i sposób przygotowania na: Rolada mięsna z zielonym farszem
2. Ziarna jałowca, kolendry, gorczycy i środki z kardamonu włóż do młynka (do mielenia kawy) i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj też sól, pieprz i olej. Wymieszaj dobrze. Ma powstać pasta. Tą pastą nasmaruj mięso od wewnątrz.
3. Pora wymyj, pokrój na 4 części. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i smaż go aż się lekko zeszkli, dorzuć groszek i chwilkę razem duś. Odstaw do przestudzenia.
4. Na cały płat mięsa wyłóż farsz i zroluj je dosyć ciasno. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką. Z wierzchu natrzyj resztą pasty z przyprawami i sosem sojowym.
5. Cebulę obierz i pokrój w pióra, przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebulę połóż mięso, wlej też bulion i wino. Mięso zapiekaj najpierw przez 30 minut w 180 st. C i pod przykryciem, a potem zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz je ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę a mięso ostrożnie polej sosem.
6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. Potem pokrój w dowolnej grubości plastry. Podawaj z sosem.