Rolada makowa z masą z nutelli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    8 dag
  • mąka

    8 dag
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    1/4 łyżeczki
  • nutella

    1 słoik
  • margaryna

    1/2 kostki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • orzechy arachidowe

    1/2 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak wsypać do garnka, zalać wrząca wodą i sparzyć, odsączyć na sicie i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i 3 łyżkami ciepłej wody. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą żółtkową, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, przemielony ostudzony mak i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 210 stopni około 10-15 minut. biszkopt po wyjęciu z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, ostudzić. Margarynę włożyć do miski, utrzeć dodając stopniowo krem nutella. Następnie wsypać połowę orzechów i dodać sok z cytryny wymieszać. Biszkopt rozwinąć ze ściereczki, posmarować kremem ( odkładając 2 łyżki), zwinąć w rulon. Po wierzchu posmarować pozostałą masą i posypać pozostałymi orzechami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 10.03.2013 22:09
Zapowiada się naprawdę smakowicie.
romanrafal 20.02.2013 17:37
smaczna,dobry pomysł
Seba 21.09.2012 14:52
super
Motorek 25.07.2012 09:11
bardzo smaczna
kriso 19.12.2011 20:49
super przepis
Iwona51 27.11.2011 00:54
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat