Rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier waniliowy

    1
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • masa makowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, margarynę oraz jeden cukier waniliowy wykładamy na stolnicę i siekamy razem.

Resztę składników umieszczamy w garnku lub misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 1h do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na dosyć cienką warstwę. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w roladę, którą następnie zawijamy dość ściśle w papier do pieczenia. Podobnie robimy z dwoma pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane rolady wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Brenia 12.12.2012 17:19
Z moich obserwacji wynika, że trzeba je tak ściśle zawinąć w papier by się nie rozwinął w trakcie pieczenia. Chociaż też mi się zdarza, że się rozejdzie i wtedy ciasto się rozchodzi..
Anna133 12.12.2012 16:58
masz jakiś patent by ciasto nie pękało ?
malaczarna23 12.12.2012 16:56
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat