Rolada czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • mąka pszenna

    1/3 szkl
  • kakao

    1 czubata łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem czekoladowy

  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    2 torebki
  • czekolada gorzka

    200 g
  • masło

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianą i dodajemy cukier . Żółtka roztrzepujemy wlewamy do ubitych białek, delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i kakao, dodajemy masy jajecznej, jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Ciasto pieczemy około 9 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy odwracamy do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdejmujemy papier, gorący zwijamy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostudzenia. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu aż zgęstnieje często mieszając około 20 minut. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę czekoladową. Roladę rozwijamy i rozsmarowujemy na niej 3/4 kremu i zwijamy w rulon. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu rolady

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 24.06.2017 15:44
mnie już ślinka leci ;)
KORAL 24.06.2017 13:23
ładnie wygląda :)
pestka 24.06.2017 11:03
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat