Rolada biszkoptowa Ewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jabłka

    1 kg
  • cukier żelujący

    1 szt
  • kakao do posypania

  • wiśnie bez pestek

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Kropimy cytryną i smażymy chwilkę na patelni dodając cukier żelujący według przepisu na opakowaniu. Pieczemy roladę. Białka ubijamy z cukrem na gładka sztywną pianę. Dodajemy żółtka wymieszane z odrobiną octu. Mieszamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i wlewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. Ciepłą wyciągamy z blachy i kładziemy na czystą ściereczkę. Zwijamy w roladę. Kiedy ostygnie rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie prószymy kakao i ozdabiamy wiśniami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 23.08.2013 17:52
wspaniały deser, mmm pycha.
dziewczyna_z_kodeksem 23.08.2013 14:30
strasznie rzadko zdarza mi się przygotowywać rolady, chyba wynika to z wrodzonego lenistwa, ale może na tę się skuszę
patryska76 23.08.2013 12:53
Koniecznie muszę wypróbować ;)
bogusia19 23.08.2013 10:50
musi być smaczna
Katarina 23.08.2013 10:23
Bardzo fajna rolada
dodi 23.08.2013 09:34
pyszna roladka
Paolcia 23.08.2013 09:21
smacznie wyglada :)
agnieszka214 23.08.2013 09:08
łądna roladka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat