Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki

Pozostałe składniki

jabłka 8 szt
brzoskwinie w puszce 4 szt
wiórki kokosowe do dekoracji
cukier kryształ 6 łyżek
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa

Kroki postępowania

1
1. Upiec biszkopt z 4 jaj: Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min
Krok 1 - Rolada biszkoptowa foto
2
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobniejsze kawałki - wrzucić do rondelka, podgrzewać na palniku do czasu aż powstanie masa jabłkowa, pod koniec dodać cukier i cynamon do smaku. W czasie podgrzewania dodać do jabłek pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa foto
3
Zwinąć biszkopt za pomocą ręcznika. Delikatnie po chwili rozwinąć roladę i nałożyć przestygniętą masę jabłkową. Zwinąć ponownie. Roladę polać z wierzchu polewą czekoladową i posypać kokosem.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 06.03.2016 17:10
wspaniale wyglada,chętnie bym spróbowała
2milutka 29.02.2016 13:24
Fajny wypiek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak