Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    3/4 szklanki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • DODATKOWO:

  • jajko

    do smarowania
  • kruszonka

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1,5 łyżki
  • nutella

    około 300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki z czekoladowym nadzieniem foto
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Następnie dokładamy mąkę, tyle by konsystencja rozczynu przypominała gęstość śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Krok 2 - Rogaliki z czekoladowym nadzieniem foto
Do podrośniętego rozczynu dokładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól oraz jajka. Całość wyrabiamy około 7 minut. Następnie wlewamy tłuszcz i wyrabiamy jeszcze około 5 minut. Gdy ciasto odchodzi od rąk jest gotowe.
Gotowe odstawiamy do ciepłego miejsca by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie ciasto dzielimy na trójkąty.
Krok 3 - Rogaliki z czekoladowym nadzieniem foto
W tym celu ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12-14 cm. Wycięte pasy dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie przy podstawie układamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Po nałożeniu nadzienia zwijamy ciasto formując rogaliki.
Krok 4 - Rogaliki z czekoladowym nadzieniem foto
Rogaliki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 5 - Rogaliki z czekoladowym nadzieniem foto
Aby były one urozmaicona część posypałam kruszonką. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180˚C).
Kruszonka: mąkę, cukier orz masło umieszczamy w misce. W palcach łączymy składniki, tak by powstała kruszonka.
Krok 6 - Rogaliki z czekoladowym nadzieniem foto
Rogaliki wyszły mięciutkie i pulchne. Oczywiście nadzienie można dawać dowolne. Ja akurat miałam ochotę na czekoladowe:). Smakują pysznie zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.01.2014 19:46
Głos oddany.
pierniczkowo 10.12.2013 09:58
fajniutkie :)
mufinka79 09.12.2013 18:06
Wyglądają jak z cukierni, wspaniały wypiek :)
Ola1984 09.12.2013 13:40
Uwielbiam rogale z czekoladą :) Idealne do popołudniowej kawy :)
brioszka 09.12.2013 13:02
pięknie wyglądają a za pewne lepiej smakują! :)
wyattearp 09.12.2013 12:54
pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!
Marta1986 09.12.2013 12:28
ale smaczne
maciek7 09.12.2013 12:26
super pyszne
Janina 09.12.2013 12:19
Świetne rogaliki;)
matesko 09.12.2013 12:10
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat