Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • masło roślinne

    1 kostka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • drożdże

    6 dag
  • sól

    1 szczypta
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rogaliki z czekoladą

Śmietanę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, łyżkę mąki, żółtko i jajko. Składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z masłem roślinnym, następnie wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka przy pomocy szklanki. Kostki czekolady pokroić na połówki, kłaść je na cieście, składać na pół i zlepiać jego brzegi. Rogaliki piec przez około 20 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (186)

kloruś 02.08.2016 22:25
chętnie bym skosztowała!
sanielcia 12.01.2014 17:56
pyszne rogaliki
IKrakowianka 09.09.2013 21:28
wyglądają wspaniale
AGNIESZKA144 01.07.2013 06:16
dzieciaki je uwielbiaja
Ajam 23.01.2013 12:20
Wyglądają jak te chińskie ciasteczka z wróżbą..:) Podejrzewam, że są bardzo pyszne, będę musiała zrobić:)
Fary1907 06.01.2013 19:47
pycha
Wioletta6 20.10.2012 20:05
robiłam dziś ciasto banalnie proste do zrobienia a smak mmmmmmmmmmmmmmm ... nie do opisania. Spróbujcie sami!
Patrycja25 11.10.2012 15:11
dobre
Jastinka 28.02.2012 23:03
świetne
IZABELA29 11.01.2012 10:30
smacznie ,lubie takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat