Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki Lukrezii
3 dag masła,
1 cukier cynamonowy,
mąka do posypywania,
tłuszcz do blachy.
Drożdże rozetrzeć w misce z 1/3 cukru (tak mniej więcej), aż się rozpłyną. Dodać połowę letniego mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka rozpuścić margarynę, podgrzewając je trochę mocniej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na czas rośnięcia drożdży.
Mąkę przesiać do wyrośniętego rozczynu, dodać ubite z resztą cukru jajka i wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto mikserem - jest bardzo kleiste... i takie ma być. Wyrabiać spiralnymi końcówkami przez ok. 5-10 minut. Jak mnie nogi bolą ( ;) ), to wyrabiam 5. Częściej jednak mi się chce i wyrabiam dłużej. Ciasto ma być gładkie i jednolite. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Wyrasta bardzo.
W tym czasie roztopić w rondelku masło. Cukier cynamonowy jest teraz w sprzedaży, ale oczywiście nic prostszego jak wymieszać ze 2 łyżki cukru z taką ilością cynamonu, jaka nam pasuje.
Gotowe ciasto wylać na mocno posypaną mąką stolnicę, oprószyć z wierzchu mąką i rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1 cm. Podzielić na 12 sporych kwadratów, a te po przekątnej na trójkąty. Ponieważ ciasto jest dalej klejące... ten sposób jest dla mnie najprostszy. Z tych kawałków da się uformować naciągając ciasto z jednej strony, w miarę równe trójkąciki, które należy posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć rogaliki i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną delikatnie mąką blachę. Nie strzepywać oblepiającej je mąki. Gdy wszystkie zajmą miejsce na blasze (mnie notorycznie 4 zostają poza), włączyć piekarnik i nagrzać do 180ºC. Piec rogaliki około 20 minut.
Oczywiście rogaliki mogą być puste, mogą być posmarowane samym masłem, mogą być posmarowane delikatnie masą serową, mogą być posmarowane masłem i posypane posiekanymi z cukrem orzechami. Wszystkie wersje sprawdzone i smaczne.