Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kilograma
cukier 4 łyżki
drożdże świeże 50 gram
mleko ciepłe 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 0,5 kostki

Farsz

ser biały 1 kilogram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo

jajko

Porada

Upieczone rogaliki przekładamy na metalową kratkę i studzimy.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z serem

Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Ser ucieramy z żółtkami,cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto dzielimy na 5-6 części ,wałkujemy tak aby powstał okrągły placek,dzielimy na trójkąty.Na brzeg każdego trójkąta nakładamy masę serową i zwijamy rogaliki,zaczynając od szerszej części.Pozostawiamy do wyrośnięcia .Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 29.06.2015 23:00
mniam!! :)
Iwusia 29.06.2015 22:20
ale wspaniałe :)
barbara11561 29.06.2015 22:08
Rewelacyjne rogaliczki:)
Katarzyna59 29.06.2015 21:44
przepyszne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak