Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • cukier

    5 łyżek
  • mleko

    300 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże świeże

    3-4 dag
  • margaryna

    8 dag
  • aromat pomarańczowy

    kilka kropli
  • marmolada

  • cukier puder

    do oprószenia
  • kasza manna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Do miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane jajko oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Rozczyn: do lekko ciepłego mleka wkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn przelewam do miski z mąką, dodaję rozpuszczoną, letnią margarynę.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Zagniatam ciasto i wyrabiam do momentu, aż przestanie przywierać do ręki (jeśli będzie potrzeba - można dodać odrobinę więcej mąki). Ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Dzielę ciasto na kilka części - każdą dosyć cienko rozwałkowuję na kształt koła. Przecinam nożem na małe trójkąty.
Krok 6 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Marmoladę mieszam z kaszą manną, dzięki temu nie wypłynie z rogalików. Nakładam po małej porcyjce na każdy trójkącik.
Krok 7 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Zawijam każdy od szerszej części i formuję rogaliki. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam rogaliki, zachowując odległość i pozostawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawiam do piekarnika w temp. 170st. C na ok. 30 minut (ewentualnie krócej - piekę na jasnozłoty kolor).
Krok 8 - Rogaliki drożdżowe z marmoladą foto
Po ostudzeniu oprószam rogaliki cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

25.05.2017 16:52
Super rogaliki :)

Diana Rusiłowicz

22.04.2017 09:46
Pyyycha...:)

Ada-Gaba

08.04.2017 18:18
wyglądają przepysznie

anka1988

07.04.2017 10:02
uwielbiam do kawki, jakie one piekne!

Justi2401

07.04.2017 09:51
Już czuję ich zapach... wspaniałości :)

Krystyna32

07.04.2017 08:25
bardzo apetyczne

aga3103

06.04.2017 23:10
Chętnie zjadłabym kilka takich rogalików, wyglądają bardzo apetycznie :)

halina17

06.04.2017 22:07
Dobre rogaliki.

Renata9

06.04.2017 21:42
Świetne rogaliki

Bernadeta1

06.04.2017 21:39
bardzo lubię takie rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat