Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
margaryna w kostce 130 g
cukier 80 g
drożdże 50 g
jaja 4
mleko 250 ml
cukier wanilinowy 1
marmolada 250 g
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać rozczyn, żółtka i letnie mleko. Wyrabiać ciasto, wlewając jednocześnie roztopioną margarynę. Pozostawić do wyrośnięcia, wyłożyć je na stolnicę i lekko rozwałkować na grubość około 1cm nadając mu kształt koła. Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środku każdego trójkąta nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Położyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak