Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    465 g
  • masło

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • miód płynny

    3 łyżki
  • drożdże świeże

    28 g
  • jogurt naturalny

    3 łyżki

Nadzienie

  • jabłka

    4 szt
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki

Na wierzch

  • żółtko jajek

    1 szt
  • mleko

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować z dodatkiem cukru, można dodać łyżkę wody (ja pominęłam, bo miałam bardzo soczyste owoce).
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
Na blat wysypać mąkę, zrobić dołek i skruszyć tam drożdże, dodać miód i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić do lodówki na ok. 60 min.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
W tym czasie owoce ostudzić i połączyć z bułką tarta.
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty i na każdy koniec kłaść łyżeczkę nadzienia, zwinąć.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
Przełożyć na blachę i pozostawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 6 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15-20 min.
Krok 7 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 22.09.2017 07:42
Ale śliczne... <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat