Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z jabłkami - puszyste i pachnące wanilią i cynamonem. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, upiecz rogaliki z jabłkami.
Kroki postępowania
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać żółtka, śmietanę, wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać sól, śmietanę z drożdżami, cukier z wanilią i zagnieść ciasto, Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie podzielić ciasto na 3 części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła, pokroić na osiem trójkątów, położyć kawałek jabłka.

Ósemki jabłek posypać cukrem z cynamonem, zwijać rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem.

