Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
stopione masło 10 dag
cukier 6 łyżek
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Dodatkowo:
nutella
posiekane migdały

Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ja z cukrem, dodać 2 jajka i 1 żółtko, rozczyn drożdżowy i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, a po wyrośnięciu podzielić na dwie części i rozwałkować na cienki placek około 1 cm grubości, następnie pociąć na trójkąty i posmarować nutellą oraz zwinąć rogaliki które ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Przygotowane rogale posmarować pozostałym białkiem i posypać migdałami lub orzechami, zostawić jeszcze na około 30 min do podrośnięcia.
Piec 25 min w temp. 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 09.05.2013 10:00
chętnie bym schrupała
Stenka 09.05.2013 07:56
bardzo apetyczne
Monika58 22.04.2013 22:14
bardzo ;ubi takie rogaliki
msmors 22.04.2013 21:20
uwielbiam rogaliki
Mysiunia 22.04.2013 18:55
ładnie wyrosły :) na pewno pyszne :)
Marta11 22.04.2013 17:38
tez takie lubie
Janina 22.04.2013 16:39
Bardzo smaczne, bo swoje
Zdzisław 22.04.2013 14:55
zjadłbym takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak