Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto półfrancuskie

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • masło

    225 g
  • mleko

    1 szkl
  • drożdże suche

    12 g
  • ekstrakt waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • jajko

    1 szt
  • cukier

    3 łyżki

nadzienie

  • mak

    300 g białego
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • marcepan

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • migdały

    100 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • biszkopty podłużne

    3 szt
  • aromat migdałowy

Ponadto

  • mleko

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogale marcińskie  foto
Przygotowanie nadzienia:
Mak, orzechy oraz migdały zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania konieczne będzie dolewanie wody. Gdy mak będzie już miękki i podwoi swoją objętość, odcedzamy go i dokładnie studzimy, a następnie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa (sitko 3 mm).
Masę makową doprawiamy do smaku masą marcepanową roztartą z cukrem, skórką pomarańczową, biszkopcikami i aromatem migdałowym. Na końcu dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy (ja zrobiłam to mikserem). Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:
Mąkę, sól i drożdże przesiewamy, dodajemy mleko, jajko, cukier, ekstrakt i 2 łyżki roztopionego masła. Całość mieszamy i lekko wyrabiamy tylko do połączenia składników. Ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po 1 godzinie ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 15 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem, zachowując 1 cm odstęp od brzegów.
Krok 2 - Rogale marcińskie  foto
składamy 1/3 ciasta do góry
Krok 3 - Rogale marcińskie  foto
następnie resztę ciasta tak, aby przykryła wcześniejsze złożenie.
Krok 4 - Rogale marcińskie  foto
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 20 cm i dokładnie owijamy folią spożywczą. Chowamy do lodówki na 45 minut. Po 45 minutach ciasto ponownie wyciągamy i znów rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasto chowamy do lodówki na całą noc.

Krok 5 - Rogale marcińskie  foto
Ciasto wyciągamy 20 minut przed wałkowaniem.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 35 cm, a następnie kroimy na ok 14 trójkątów (o długich bokach). Na każdy trójkącik nakładamy farsz (zachowując odstępy od brzegów)
Krok 6 - Rogale marcińskie  foto
zwijamy jak rogale. Gotowe przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Krok 7 - Rogale marcińskie  foto
Po godzinie rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i pieczemy ok 30 minut w 170*C (czas pieczenia zależny jest od wielkości rogali). Jeszcze gorące rogale smarujemy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.


SMACZNEGO :-)
Mancia w kuchni
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/11/rogale-marcinskie.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MniamMniamA 17.11.2016 14:15
Wyglądają niesamowicie ! :)
Ola1984 12.11.2015 19:47
Wyglądają tak apatycznie, że zjadłabym dwa na raz ;)
Mala 12.11.2015 19:42
rogale są idealne
iziona 12.11.2015 18:37
Wyglądają wprost cudownie :)
Bernadeta1 12.11.2015 18:07
bardzo smaczne rogale
ada.la 12.11.2015 16:45
te rogaliki to rewelacja
Renata9 12.11.2015 16:06
Rewelacyjne rogale
joannaa24 12.11.2015 15:23
Pyszne rogaliki
aginaa 12.11.2015 14:54
tez takie piekłam
Agnieszka-87-25 12.11.2015 14:47
kuszą wyglądem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat