Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto półfrancuskie
-
mąka pszenna
3,5 szkl -
masło
225 g -
mleko
1 szkl -
drożdże suche
12 g -
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki -
sól
-
jajko
1 szt -
cukier
3 łyżki
nadzienie
-
mak
300 g białego -
cukier puder
3/4 szkl -
marcepan
100 g -
orzechy włoskie
100 g -
migdały
100 g -
skórka pomarańczowa kandyzowana
4 łyżki -
śmietana 18 proc
2 łyżki -
biszkopty podłużne
3 szt -
aromat migdałowy
Ponadto
-
mleko
2 łyżki -
jajko
1 szt
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Mak, orzechy oraz migdały zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania konieczne będzie dolewanie wody. Gdy mak będzie już miękki i podwoi swoją objętość, odcedzamy go i dokładnie studzimy, a następnie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa (sitko 3 mm).
Masę makową doprawiamy do smaku masą marcepanową roztartą z cukrem, skórką pomarańczową, biszkopcikami i aromatem migdałowym. Na końcu dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy (ja zrobiłam to mikserem). Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:
Mąkę, sól i drożdże przesiewamy, dodajemy mleko, jajko, cukier, ekstrakt i 2 łyżki roztopionego masła. Całość mieszamy i lekko wyrabiamy tylko do połączenia składników. Ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po 1 godzinie ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 15 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem, zachowując 1 cm odstęp od brzegów.




Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 35 cm, a następnie kroimy na ok 14 trójkątów (o długich bokach). Na każdy trójkącik nakładamy farsz (zachowując odstępy od brzegów)


SMACZNEGO :-)
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/11/rogale-marcinskie.html![]()
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)