Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale drożdżowe z sezamem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdży 4 dag
mleko ciepłe
mąka 4 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
Ciasto:
żółtka jaj 2 szt
cukier 10 dag
mąka 50 dag
sól
tłuszcz 10 dag
mleko ok. 0,5 l
wanilia
tłuszcz do formy
sezam do posypania
jajko 1 do smarowania rogali

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale drożdżowe z sezamem

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie. Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale. Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 200 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 22.12.2013 12:31
Z chęcią bym spróbowała :) Na śniadanie :)
Kasia35 22.12.2013 09:57
pyszne - zapisany przepis
smerfna_chatka 21.12.2013 23:16
wygląda apetycznie
Renata9 21.12.2013 19:45
smaczne rogaliki
sanielcia 21.12.2013 19:27
pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak