Risotto z szafranem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    350 g
  • masło

    125 g
  • cebula

    1 szt
  • mięso mielone

    200 g
  • parmezan starty

    100 g
  • bulion drobiowy

    1 l
  • Szafran nitki Prymat

    0.1 g
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z szafranem foto
Na maśle zeszklić posiekana cebule. Dodać ryz i ogrzewać stale mieszając aż ziarna nasiąkną tłuszczem.
Krok 2 - Risotto z szafranem foto
Podlewać stopniowo gorącym bulionem. Kazda następną porcje bulionu dolewać dopiero wtedy, gdy wchłonie się pierwsza. W połowię gotowania dodać mięso mielone. Użyłam doprawione sola i pieprzem mięsu wieprzowo- wołowe.
Krok 3 - Risotto z szafranem foto
Na 5 minut przed zakończeniem gotowania wlać łyżkę bulionu z rozpuszczonym szafranem.
Krok 4 - Risotto z szafranem foto
Po zestawieniu z ognia wymieszać risotto z reszta masła i parmezanem. Doprawić ewentualnie sola.
Krok 5 - Risotto z szafranem foto
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 09.02.2014 22:10
fajny dodatek
IZABELA29 06.02.2014 08:30
i apetycznie wygląda
romanrafal 05.02.2014 16:03
pyszne danie
berys18 04.02.2014 09:02
z ochotą bym spróbowała
ONY_za_kare 03.02.2014 12:04
pyszne danie!
Wacław 03.02.2014 09:11
wow,świetne danie :-)
ben-ka 03.02.2014 08:57
Smakowite jedzonko!
pestka 03.02.2014 08:07
bardzo smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat