Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z szafranem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 350 g
masło 125 g
cebula 1 szt
mięso mielone 200 g
parmezan starty 100 g
bulion drobiowy 1 l
Szafran nitki Prymat 0.1 g
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z szafranem

Kroki postępowania

1
Na maśle zeszklić posiekana cebule. Dodać ryz i ogrzewać stale mieszając aż ziarna nasiąkną tłuszczem.
Krok 1 - Risotto z szafranem foto
2
Podlewać stopniowo gorącym bulionem. Kazda następną porcje bulionu dolewać dopiero wtedy, gdy wchłonie się pierwsza. W połowię gotowania dodać mięso mielone. Użyłam doprawione sola i pieprzem mięsu wieprzowo- wołowe.
Krok 2 - Risotto z szafranem foto
3
Na 5 minut przed zakończeniem gotowania wlać łyżkę bulionu z rozpuszczonym szafranem.
Krok 3 - Risotto z szafranem foto
4
Po zestawieniu z ognia wymieszać risotto z reszta masła i parmezanem. Doprawić ewentualnie sola.
Krok 4 - Risotto z szafranem foto
5
Smacznego
Krok 5 - Risotto z szafranem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.02.2014 22:10
fajny dodatek
IZABELA29 06.02.2014 08:30
i apetycznie wygląda
romanrafal
romanrafal 05.02.2014 16:03
pyszne danie
berys18 04.02.2014 09:02
z ochotą bym spróbowała
ONY_za_kare 03.02.2014 12:04
pyszne danie!
Wacław 03.02.2014 09:11
wow,świetne danie :-)
ben-ka 03.02.2014 08:57
Smakowite jedzonko!
pestka 03.02.2014 08:07
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak